İlkyardım Eğitici Eğitimi 26 Haziran 2019 - 30 Haziran 2019 tarihleri için açıldı
İlk yardım eğitici eğitimi programı toplamda 40 saati aşmayacak şekilde günlere ve saatlere göre detaylandırılmıştır.
Rentek manevrası diye anılan yöntem kısaca aracın içinden hastayı ya da yaralıyı çıkarma işlemine denilmektedir.
Diyelim ki bir kaza gördünüz ve hemen kazazedeye yardım etmek isteriz. Hemen yaralıyı araçtan çıkarmak isteriz. Ancak yaralıyı araç içerisinden çıkarmanın yöntemini bilmiyorsanız faydadan çok telafisi olmayan zararlar da verebiliriz. Bu tekniğin yapılabilmesi için birtakım özelliklerin bilinmesi gerekmektedir.
Hastanın, yaralının ya da kazazedenin araçtan çıkarılırken baş ve boyun hizasının korunarak o şekilde araçtan çıkarıldığı yöntemdir. Bu yaralı araç içinden çıkarıldığı sırada hiçbir şekilde omuriliğe zarar verilmeden ve herhangi bir yere baskı yapılmadan en ideal şekilde araçtan çıkarılmalıdır. Bu manevra yöntemde altın kural kazazedenin omuriliğine zarar verilmemesidir.
Önemli Bilgi: Araçta yanma ve patlama riski bulunmuyorsa ve rentek tekniğini bilmiyorsanız mutlaka ambulans beklenmelidir.
Rentek manevrası yapılırken birtakım adımlardan yararlanılması gerekmektedir. Bu güvenlik adımları ve yöntemin uygulanma adımları aşağıda kapsamlı şekilde belirtilmiştir.
Öncelikli olarak kaza nerede gerçekleşmiş ise, bu alanın güvenliği sağlanır. Patlama tehlikesi bulunabilir, kaza süregelen bir durumda olabilir. Bulunulan çevrenin ya da kişilerin güvenliğini ön plana alarak yaralının yanına gitmek öncelikli işlem olmalıdır.
Rentek Manevrası Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Bilgiler,
Tek hamle ile dışarı çekilen hasta yere yatırılabilir ya da ambulans gelmiş ise sedyeye yatırılabilir. Bu yöntemde kişinin duruma uygun olarak geliştirebileceği farklı metotlar da bulunabilir. Örneğin hastanın boşta kalan elinin bir yere takılmaması ve sıkışmaması için, kemerinin içine konulması yapılabilir.
Hastanın ya da yaralının gözle görülür şekilde omurga yaralaması var ise, Rentek manevrası yöntemine uygun olarak sürükleme yöntemi de birlikte kullanılabilir. Yere yatırılan yaralı, bel ve baş hizasını bozmadan sürükleme yöntemi ile sedyeye taşınmalıdır. Bunun için sırt üstü yerde yatan yaralının elleri göbek hizasında birleştirilir. Ayaklarından tutularak omuru oynatılmadan ayak hizasında direkt olarak yerde sürüklenerek dik bir şekilde sedye hizasına getirilmesi işlemidir. Eğer zemin düz değil, taşlı ve engebeli ise, hasta ayakucundan değil baş ve boyundan tutularak sedyeye çekilir. Bunun için de aynı şekilde sırt üstü yere yatırılmış olan hasta – yaralının tam baş hizasına geçilir. Eller göbek hizasında birleştirilir. Koltuk altından iki eşit şekilde tutularak başından itibaren sedyeye çekilir.
Rentek yöntemi ile araçtan çıkarılan yaralı farklı yöntemler ile sedyeye ya da ambulansa taşınabilir. Bunlardan bir diğer birleştirilebilir yöntem ise, itfaiyeci taşıma yöntemidir. Bu yöntemde yerde yatan yaralının bacakları aralanır. Kişinin kendisine yakın bulunan kolu hastanın bacak arasına geçirilir. Aynı hiza kolu ile birlikte çekilerek hızlı bir şekilde hasta omuza alınır ve oldukça hızlı olarak sedyeye ya da uzakta bulunan ambulansa kadar taşınabilir. Bu yöntemi itfaiyeciler kullandığı için itfaiyeci taşıma yöntemi olarak da bilinmektedir. Bu yöntem, yangının da bulunduğu alanlarda, hastanın ya da yaralının karbonmonoksitten etkilenmemesi adına yapılmış olan bir uygulamadır.
Rentek Yönteminin uygulama alanlarında hastanın baş, omur veya gövdesinde herhangi bir yerde gözle görülür bir yaralanması bulunmuyor ise, kucakta taşıma yöntemi ile de direkt olarak araçtan çıkarıldıktan hemen sonrasında ambulansa ya da sedyeye taşınabilmektedir. Sırtta taşıma ya da sandalyede taşıma yöntemleri de omurun zedelenmesinin mümkün olmadığı durumlarda taşınabilmektedir. Ancak Rentek yönteminin uygulama alanında en güvenilir sistem sedye ile taşıma ya da ayaktan çekerek taşıma yöntemidir. Omurga yaralanması bulunan hastaların, sinirlere baskı yapmaması adına Rentek yönteminin uygulanması ve sedye ile taşınması gerekmektedir. Hastanın felç kalması ancak bu yöntem ile önlenebilir.
Rentek manevrası uygulama alanı olarak sadece trafikte kaza geçirmiş olan yaralıya uygulanmaz. Yangın ve patlama gibi durumlarda yara almış kişiler için de uygulanılan bir yöntemdir. Ayrıca bu gibi tehlike oluşturabilecek durumlarda ani solunum durması yaşayan kişilere de bu yöntem hızlı ve güvenli bir şekilde uygulanmak durumundadır.
Trafik kazaları, iş kazaları, yüksekten düşmeye bağlı oluşan kazalar, Bisiklet veya motor kazaları, göçük altına kalma gibi durumların tamamında omurga zedelenmesi var gibi düşünülür ve hasta Rentek manevrası ile bulunduğu kaza anından çıkarılarak, sedye ile omura baskı yapılmayacak şekilde ambulansa ve hastaneye taşınmak durumundadır. Hastanın bilinci açık değilse ya da bilinci açık olmasına rağmen o an his kaybı yaşayabiliyor ise, omurda bir zedelenme var olarak düşünülebilir. His kaybı ilkyardım teşhisini koymada oldukça önemlidir. Bu kazaları yaşayan kişilerin mümkün olduğunca az hareket ettirilerek bu durumda taşınması gerekmektedir. Özellikle ambulans gelene kadar ve boyunluk takılana kadar hastanın dikkatli ve özenli taşınması ve bekletilmesi gerekmektedir.
İlk yardım eğitici eğitimi programı toplamda 40 saati aşmayacak şekilde günlere ve saatlere göre detaylandırılmıştır.
Temel İlk Yardım Eğitimi Program Süresi ve İçeriği:
Temel ilk yardım eğitimi programı 16 saat-2 gün sürmektedir. Eğitim konuları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Temel İlk Yardım Eğitimi Program Süresi ve İçeriği:
Temel ilk yardım eğitimi programı 16 saat-2 gün sürmektedir. Eğitim konuları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Temel İlk Yardım Eğitimi Program Süresi ve İçeriği:
Temel ilk yardım eğitimi programı 16 saat-2 gün sürmektedir. Eğitim konuları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
25 Mayıs 2019 - 25 Mayıs 2019 "İlkyardım Yenileme Eğitimi"
11 Mayıs 2019 - 11 Mayıs 2019 tarihlerinde "İlkyardım Yenileme Eğitimi"
08 Mayıs 2019 - 12 Mayıs 2019 tarihleri arasında İlkyardım Eğitici Eğitimi
İlkyardım Katılımcılarımızdan Gelen Yoğun İstek Üzerine Youtube Kanalımız Yayında
2019 Mart ve Nisan Dönemi İlkyardım Eğitici Eğitimi Kayıtlarımız Başladı.
10-14 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleşecek olan Nisan ayı ilkyardım eğitici eğitimi kayıtlarımız başladı.
30-31 Mart 2019 tarihlerinde yapılacak olan Sağlık Bakanlığı Onaylı Temel İlkyardım eğitimine 30 Mart Cuma gününe kadar kayıt yaptırabilirsiniz.
İlkyardım Eğitimi, sağlık bakanlığı onaylı ilkyardım merkezlerinden alınmaktadır.
Yaralının öncelikle bilinci kontrol edilmeli, bilinç kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir:
Hastayı sakinleştirmeli. Çevreyi değerlendirip süren bir tehlike olup olmadığını belirlemeli. Kendi can güvenliğini tehlikeye atmamalı. Çevredeki kişileri,sağlık kuruluşları,itfaiye ve güvenliğe haber vermeleri için organize etmeli.
İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi, ilkyardımcı olarak yapacağı müdahalelerde bilinçli olmasını kolaylaştırır.
İlkyardım eğitmeni olmak oldukça önemli bir sorumluluk almak anlamına da gelir. İlkyardım eğitmeni olmak için lise ya da üniversitelerin sağlıkla ilgili ölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın ilkyardım eğitmenliği yapabilmek için sadece sağlıkla alakalı belli bölümleri seçmesinin en önemli nedeni bu bölümlerde anatomi dersinin yer almasıdır.
Acil tedavi bu konuda ehliyetli kişilerce gerekli donanımla yapılan müdahale olmasına karşın, ilkyardım bu konuda eğitim almış herkesin olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir.
Yaşam Bulguları ile İlgili Önemli Göstergeler Nelerdir?
Hasta/yaralıyı değerlendirmeden önce yaşam bulgularının anlamlarının bilinmesi gerekmektedir. Çünkü; bu bulguların var veya yok olması yapılacak müdahaleler için önem taşımaktadır.
İlkyardımın temel uygulamaları; Koruma, Bildirme, Kurtarmadır. Kısaca "KBK" olarak ifade edilir.
Her türlü ani hastalık,kaza,yaralanma,afet,zehirlenme,boğulma vb. durumlarda profesyonel yardım gelene kadar tıbbı araç gereç kullamadan,eldeki mevcut imkanlarla hasta veya yaralıya ilaçsız müdahale eden “ilkyardımcı sertifikası” almış kişiye İLKYARDIMCI denir.
İlkyardım, yaşam kurtaran önlemlerin kısa süreli ve geçici olarak uygulandığı, durumun daha fazla kötüye gitmesini önlemek veya hafifletmek amacıyla yapılan tıbbi müdahaledir.
İlkyardım Eğitimi Ne Kadar Suruyor?
Sağlık Bakanlığı onaylı ilkyardım eğitimi; 16 saat (2 gün) sürmektedir.
İlkyardım Eğitim Tarihleri
İlkyardım eğitimi almak icin her hafta merkezimizde açmış oldugumuz minimum 5 maksimum 20 katılımcı olusan hafta ici ve hafta sonu gruplara katılabilirsiniz. Her hafta, hafta içi ve hafta sonu grupları açılmaktadır. Toplu kayıtlarda özel indirim uygulanmaktadır.
Güncel kurs tarihleri için ilkyardım takvimine TIKLAYINIZ
İlkyardım Eğitimine Kayıt İçin Ne Gerekiyor?
İlkyardım Eğitimine katılacak her katılımcıdan;
İlkyardım Sertifikası Ne Kadar Geçerli?
İlkyardım Sertifikası 3 yıl süre ile geçerlidir.
İşyerimde İlkyardım Eğitimi Alabilir miyim?
5 kişi ve uzerinde katılımcıdan oluşuyor ise firmanızda yerinde İlkyardım eğitimi alınabilmektedir.
Firmalarda yerinde İlkyardım eğitimi verilebilmesi icin uygun bir eğitim salonu ayarlanması gerekmektedir.
İş yerimizde İlkyardım Eğitimi Alacak Personeli Nasıl Seçmeliyiz?
İlkyardım Eğitimine katılacak katılımcıların öncelikle gönüllülük esasına göre seçilmesi ve seçilen katılımcılarının eğitim düzeyinin yüksek olması sınav başarısının artması için önem arz etmektedir.
İlkyardım Eğitimlerinde Eğitmen Sayısı var mi?
İlkyardım Eğitimleri, 20 kişiden fazla katılımcı olmamak şartıyla, her 7 katılımcıya 1 Eğitmen düşecek şekilde verilmektedir.
Eğitimler yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı sertifikalı İlk Yardım Eğitmenleri tarafından düzenlenir.
İlkyardım Eğitimlerinde Yardimci Kaynak Veriliyor mu?
Egitime katılan tum katılımcılarımıza Sağlık Bakanlığı onaylı Temel İlkyardım el kitabımız ücretsiz olarak verilmektedir. Ayrıca Egitim sırasında sınava yonelik çalışma soruları çözülerek konular pekiştirilmektedir.
İlkyardım kursunu tamamladığımda sertifika alabilecek miyim?
16 Saatlik ilkyardım programını tamamladığınızda, il sağlık müdürlüğünün açtığı sınavlarda başarılı olmanız durumunda Sağlık Bakanlığı onaylı ilkyardım Sertifikası ve Kimlik Kartı alabileceksiniz.
İlkyardım Sinavları Nerede Yapılıyor?
İlkyardım Egitimi sonrası yeterlilik sınavları teorik ve pratik olarak Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü’nün görevlendireceği denetmenler tarafından Anadolu yakası ve avrupa yakasında yapılmaktadır. İlkyardım Sınavları Cumartesi-Pazar sabah veya öğle oturumu olarak her hafta sonu yapılmaktadır. Katılımcılar İlkyardım eğitiminden yaklaşık 1 hafta sonra sınava girmektedir.
İlkyardım Sinav Ucreti ve Sertifika Ucreti Var mi?
Her kursiyerin sınav giris ücreti Merkezimiz tarafından yatırılmaktadır.
Sınav kaydı kurumumuz tarafından yapılmaktadır.
Sınavı Kazanan katılımcıların ilkyardım sertifika ve kimlik kartları ücretsiz olarak çıkarılmaktadır.
İlkyardım Sınavını Geçtim, Sertifika Ne Zaman Çıkar?
Sınavdan hemen sonar düzenlenen sertifika ve kimlik kartları il sağlık müdürlüğüne onaya gönderilir, yaklaşık 2 hafta içerisinde onaydan çıkmaktadır. Sertifikanız .çıktığında sizlere haber vererek istediğiniz adrese kargo ile gönderim yapmaktayız.
Ilkyardim sertifikamın süresi dolunca ne yapmalıyım?
ilkyardım sertifikanızın 3 yıl geçerlilik tarihi dolduktan sonra Yetkili ilkyardım merkezlerinde 1 gün süre ile güncelleme (yenileme) eğitimine katılarak, sertifikanızın süresini 3 yıl daha uzatabilirsiniz.
Ilkyardim Guncelleme Egitimi Ne Kadar Suruyor?
8 saatlik eğitimin sonunda sertifikanız 3 yıl sure ile uzatılmaktadır.
Ilkyardim Guncelleme Egitimi Icin Ne Evrak Gerekli?
İlkyardım Eğitici Eğitimi Kursunu Tamamladıktan Sonra Çalışma Alanları;
Kimler İlk yardım Eğitmeni Olabilir?
Basta sağlık çalışanları (doktor, hemşire, att, radyoloji, disci, eczacı, ebe, tıbbi sekreter, odyometrist, diyaliz, cevre sağlığı, veteriner, laboratuvar teknisyenleri, hasta bakim, yasli bakim, saglık idarecisi…) olmak üzere biyologlar, odyometri, adli tip, fizik tedavi gibi çok geniş alanda meslek dallarına izin verilmiştir.
İlkyardım eğitmeni olabilen bölümlerin tam listesine ulaşmak için TIKLAYINIZ.
İlkyardım Egitici Egitimi Kursuna Kayıt İçin Ne Gerekli?
Noter Onaylı Diploma ve Kimlik Fotokopisi ile Kayıt Yaptırabilirsiniz.
İLKYARDIM HAYAT KURTARIR. İNSAN HAYATINA DEĞER VERİYORSANIZ SIRA SİZDE!